Ambitie

De ontwikkeling van ƸDE is in 2012 begonnen vanuit de volgende drie ambities:

Centraal staat de behoefte om beter te kunnen communiceren. Collectief leven pensioen producten zijn van zichzelf complex. Een goed aantal deeleigenaren / deskundigen gaan allemaal over hun eigen deelstuk. Tegelijkertijd raakt ongeveer alles, alles. Dit biedt veel ruimte voor abstracte discussies en eindeloos langs elkaar heen praten.

Het antwoord: eenvoudige voorbeelden waarin de verschillende varianten concreet staan uitgewerkt. Als je voor optie A kiest dan werkt het systeem zo, als je voor optie B kiest…
Alleen zo kun je de mogelijkheden goed over de bühne krijgen en de eigenaar handvaten geven om te beslissen.

Maar ja, hoe kom je aan zulke voorbeelden? Een dossier met tientallen mutaties met de hand doorrekenen, kost dagen. En dan moet je dat ook nog even voor de andere varianten doen.

Om goed te kunnen communiceren is juiste en uitlegbare informatie nodig. Juist in de zin dat het voorbeeld doet wat hij zou moeten doen. En uitlegbaar in de zin dat je kunt uitleggen waarom dit de juiste uitkomsten zijn. Als een van de twee niet klopt, dan is de informatie niet geloofwaardig.

De derde ambitie is een sluitend tijdreis mechanisme. Collectief leven pensioen producten kennen mutaties die te laat zijn verwerkt. Deze mutaties worden alsnog in het verleden verwerkt. Dit alsnog verwerken is in menig administratie een blijvend aandachtspunt. En dan te bedenken dat collectief leven pensioen producten al minstens 20 jaar bestaan…

Gezocht: een wel sluitend tijdreis mechanisme die juiste en uitlegbare informatie oplevert en waarmee je snel dossiers in z’n geheel kunt doorrekenen opdat je beter kunt communiceren.

Naast het kunnen uitleggen van mogelijke varianten speelt er ook de acceptatie vraag. In principe kan alles los van elkaar met de hand worden getest. Het kost behoorlijk wat tijd, maar is mogelijk. Nou ja, op de samenhang controle na. Werken de losse delen ook in (bijzondere tijdreis) combinaties goed samen? Dit blijft vaak een onbeantwoorde vraag.

En dan komt er de software update. Tijd om alles los van elkaar opnieuw te testen? Alle mutaties van een dossier in één keer testen gaat veel sneller. Een goede uitkomstvoorspeller is een echte pre. Op deze manier kun je veel sneller communiceren waar de aandachtspunten zitten en of het geheel acceptabel is.